Deze reflex verdeelt het lichaam in een bovenste en onderste helft, die tegengesteld werken: Wanneer de baby zijn hoofd buigt, dan buigen de armen ook en strekken de benen. Wanneer de baby het hoofd naar achteren buigt, dan strekken de armen en buigen de benen.
Dit is een automatische beweging van het lichaam. Bij de STNR-bewegingen lijkt het net alsof de baby in de startblokken staat om te gaan kruipen op handen en knieën.
Voordat een baby kan leren kruipen moet de STNR worden geïntegreerd. Alleen zo kan het kind in kruiphouding het hoofd omhooghouden. Kinderen waarbij de STNR actief blijft kunnen vaak niet kruipen en bewegen zich op een andere manier voort. Bijvoorbeeld het zgn billenschuiven of tijgeren. Wanneer de STNR actief blijft dan is aan tafel zitten erg lastig. De armen willen strekken of de benen willen strekken. De niet geïntegreerde STNR bemoeilijkt het zicht in het vlak boven-onder en speelt ook mee bij het vermogen om met de ogen scherp te kunnen blijven zien wanneer afwisselend van ver weg naar dichtbij, en andersom, gekeken moet worden.
Bij een nog actieve STNR zien we vaak de volgende klachten:
Onderwijspraktijk Borne
Ennekerdijk 12
7622 EE Borne
NB Er is een wachtruimte aanwezig en in de straat is voldoende parkeergelegenheid. De praktijk is toegankelijk voor minder validen.