Burn-out en stressklachten

Op elke leeftijd kunnen de reflexen, nadat ze wel geïntegreerd zijn geweest, weer actief worden?

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een ongeluk, een ingrijpende gebeurtenis of een traumatische ervaring. Denk hierbij aan een scheiding, adoptie, sterfgeval, ontslag etc. Het lichaam schiet dan in de vecht-, vlucht- of bevriesstand oftewel de ‘overlevingsmodus’. Om je te beschermen en te helpen overleven worden de primaire reflexen weer actief.

Echter, na zo’n heftige reactie zal het lichaam moeten herstellen en kalmeren, weer terug naar de normale stand. Wanneer dit om de een of andere reden niet het geval is en het lichaam in de overlevingsmodus blijft staan, is de kans groot dat je uit balans raakt.

burn out

Dan slaat stress toe en voelen we ons nerveus en opgejaagd of worden we juist heel erg moe en passief. Als deze reactie te lang duurt heeft dit effect op allerlei gebieden van ons functioneren. Op volwassen leeftijd kan dit zich uiten in de vorm van o.a. slaapproblemen, stressklachten, een burn-out of een depressie.

Het protocol Stress Hormones en het protocol PTSS Recovery kunnen veiligheid bieden, ondersteunen bij het herstel en weer actieve reflexen opnieuw integreren.