SPINAL GALANT REFLEX

De Spinal Galant Reflex is in de baarmoeder al actief en is belangrijk voor het opvangen van trillingen in de baarmoeder, de eerste vorm van ‘horen’. Tijdens de geboorte is deze reflex volledig actief en helpt de baby door het geboortekanaal bewegen.
Na de geboorte is de SGR van invloed op de ontwikkeling van het omrollen, kruipen, staan en uiteindelijk het gaan lopen.

De SGR is zichtbaar als je naast de wervelkolom naar beneden strijkt; er ontstaat dan een automatische samentrekking van de heup en de schouder naar elkaar toe. Kinderen zeggen ook wel eens dat het ‘kriebelt’.

Als de SGR nog werkt dan is stil zitten en je concentreren erg lastig. Lichte druk op de onderrug is al genoeg om deze reflex in actiestand te zetten. Denk aan de rugleuning van een stoel of een te strakke broek. Dit leidt ertoe dat een kind niet stil kan zitten en altijd moet bewegen. Dit gaat vaak ten koste van de concentratie en het kortetermijngeheugen. Ook zorgt een nog actieve Spinal Galant voor een slechte controle over de blaas en bedplassen

Een nog actieve Spinal Galant kan o.a. zorgen voor:

  • Niet stil kunnen zitten, rusteloosheid
  • Hekel aan strakke kleding of labeltjes in de broek
  • Moeilijkheden bij het opnemen en verwerken van informatie
  • Zwak kortetermijngeheugen
  • Aandachts- en concentratieproblemen
  • Slechte blaascontrole
  • Bedplassen

Onderwijspraktijk Borne helpt

Vindt uw kind lezen of rekenen lastig of kan het wat minder goed mee komen op school en is huiswerk plannen een hele klus? Mijn ervaring leert dat daar wat aan gedaan kan worden. Daarnaast kan ik ook helpen bij concentratieproblemen, onzekerheid of faalangst bij uw kind. Maar ook hele praktische problemen, zoals bedplassen en nagelbijten kunnen aangepakt worden.

Contact en adres >