ASYMMETRISCHE TONISCHE NEK REFLEX

De ATNR is al actief in de baarmoeder en helpt bij het geboorteproces. Na de geboorte bevordert het de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals het draaien, kruipen en het reiken naar voorwerpen.
De ATNR speelt een belangrijke rol bij het tot stand komen van de oog-hand coördinatie en de lateralisatie, het ontwikkelen van een voorkeurshand. Ook de ontwikkeling van het visuele (ogen) en auditieve (oren) systeem wordt gestimuleerd.

De ATNR wordt als volgt ingeoefend: als het hoofdje van de baby zich naar één kant draait, zullen arm en been aan die kant zich ook strekken, de arm en het been aan de andere kant zullen gebogen blijven. Als het hoofdje de andere kant opdraait bewegen armen en benen mee.

Als de ATNR actief blijft dan is het ontwikkelen van een voorkeurshand lastig, letters en cijfers worden gespiegeld en hierdoor wordt het lezen moeilijker.

Bij een nog actieve ATNR zien we verder vaak:

  • Moeite met lezen
  • Automatiseringsproblemen
  • Het leerproces is vaak moeizaam
  • Slechte oog-hand coördinatie
  • Slecht handschrift
  • Stevige pengreep

Onderwijspraktijk Borne helpt

Vindt uw kind lezen of rekenen lastig of kan het wat minder goed mee komen op school en is huiswerk plannen een hele klus? Mijn ervaring leert dat daar wat aan gedaan kan worden. Daarnaast kan ik ook helpen bij concentratieproblemen, onzekerheid of faalangst bij uw kind. Maar ook hele praktische problemen, zoals bedplassen en nagelbijten kunnen aangepakt worden.

Contact en adres >